20 Sep

posted by:

Jacim

0

Komentara

Biser Magreba – Jebel Toubkal (4167m)

 

Širok osmeh berberski je prvo što Vas dočeka kada kročite sa aerodroma Mohamed V u Kazablanci.I avantura Biser Magreba pod zastavom Extreme summit team može da počne. Velika gužva i neki sasvim drugačiji ljudi nisu ostavli ravnodušne članove moje ekipe koji su prvi put u Maroku.Kaza je grad koga je proslavio Hemfri Bogart u istoimenom filmu, varoš koja gledana sa Atlantika podseća na Marsej je zapravo megapolis gde se na svakom koraku prepliću sjaj i beda. Arapska tradicija i novi moderni vetrovi koji duvaju Magrebom.

Neplanirano, proveli smo dan duže u Kazablanci jer su nam se stvari izgubile u Tunisu ali to je možda i dobro jer smo videli jednu od najvećih džamija na svetu, mošeju Hasana II. Na sreću narednog dana stigao  nam je prtljag i mogli smo da nastavimo dalje, najpre u Marakeš pa sve do Imlila, pravo u naručje Visokog Atlasa. Smeštaj kod Muhameda u Adrar guest house više nego ugodan a okolo na hiljade oraha.Kuće boje meda sa potocima koji pomalo nestvarno izviru sa svih strana.

Naš tim je opušten i spreman za planinu. Pet i po sati hoda do planinarske kuće Nelter na visini od 3 207 metara. Već se oseća da smo u zagrljaju Atlasa. Ova moćna gradjevina koju su napravili Francuzi pruža punu toplinu i okrepljenje pred završni uspon na najviši vrh Severne Afrike. Noć vetrovita i zvezdana. Pred zoru popušta i mi krećemo.

Naš mali tim od šestoro planinara je za tri sata savladao hiljadu metara visinske razlike i umesto zastava na vrh izneo Politikin Zabavnik.Pored metalne piramide na Džebel Tubkalu (4 167 metara) su Lejla, Sanela, Ešref, Armin, Dejan i Dragoslav. Uskoro stiže i simpatičan par iz Hrvatske i planinari iz Engleske, Nemačke i Češke.Pogled seže sve do Sahare sa jedne i Atlantskog okeana sa druge strane.

Privilegija je biti na pijadestalu Magreba. Jak vetar promenljivog pravca ubrzao nam je spuštanje , tako da smo za dva sata bilii u Nelteru, tu ručali i pre mraka preko islamskog svetilišta Sidi Šamaruš obreli se u Adrar kući u Imlilu. Dan kasnije, u Marakešu, pridružili smo se Nadi i Džejni. E , tu se čovek vrati bar dva veka unazad: gatare i proroci na Trgu Džema el Fna vas jednostavno impersioniraju kao i ples kobri uz bogatu ponudu suka. Bahia palata, džamija Kutubija iz 12. veka, Ben Jusuf medresa…

Zamislite samo sedmočasovno putovanje vozom do Fesa a tamo…tamo je nastao Maroko 809. godine. Uske i polumračne ulice Medine u Fesu su potpuno nestvarne. Mislim da je zapravo ovo pravi Maroko…carska varoš koja inspiriše jer se na svakom koraku oseća duh Idrisa drugog, osnivača grada. Ovu našu orjentalnu priču upotpunili smo i Meknesom kao i obilaskom rimskog grada Valubilis a svakako je još jedan biser vredan pomena koji smo utkali u našu Marokansku ogrlicu…Mula Idris.

Ponovo voz, avion….još uvek osećamo  u kosi vetar Magreba i sve te nestvarne boje i mirise…Ko jednom  ovde dodje poželi da se vrati bar još jednom. Odaću vam jednu moju  tajnu… ja sam drugi put u Maroku i tek sam zakoračio u ovaj misteriozni peskoviti krajolik Severa  Afrike.Extreme Summit Team krajem novembra kreće ponovo na Veliki Atlas, a ekipa se uveliko priprema za taj uspon.

Vodja ekspedicije
Dragoslav Gogić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>