26 Dec

posted by:

Jacim

1

Komentara

Pripreme za Hiunchuli (6441m)

Ovo je bila prva trening akcija od planiranih šest, na kojima će biti sprovedena selekcija za prvu žensku ekspediciju u masivu Himalaja na vrh Hiunchuli (6441m). Do sada nam se prijavilo 40 planinarki iz regiona. Neke nisu došle na prvo okupljanje iz objektivnih razloga, ali smo svima napomenuli da je prisustvo ostalim trening usponima obavezno.Naredna akcija je Musala (2925m), Bugarska od 10-12.01.2014.g. 

                                                                                                                                                                                 

Na akciju smo krenuli iz Beograda.Ostatak ekipe je stigao direktno u Nišku banju gde
smo se svi zajedno sastali i krenuli ka Bojaninim vodama. Na ovom treningu  je učestvovalo 20 planinarki. Vodič je bio Aleksandar Rašin, a njegov pomoćnik planinarski vodič Nikola Jović. Prvog dana devojke su prvo popele Mosor a zatim Sokolov kamen. Kod većine njih je primetno neiskustvo u pakovanju opreme pa su neke ramena bolela jer nisu vične nošenju teškog ranca. Mada moram da priznam bilo je i ranaca starih više od 30 godina (sa aluminijumskim ramom), pa ih je teže podesiti za pravilno nošenje.Takodje, tipično za prvo okupljanje vidljiv je nedostatak komunikacije.Svako se držao samo onoga koga poznaje dok su sve ostale procenjivane kao potencijalna konkurencija za učešće u ekspediciji.

Definitivno smo odlučili da maksimalan broj članica ekspedicije može da bude 12 , sa tim da 8 finansira Extreme Summit Team, a 4 mogu krenuti sa nama kao samofinansirajući, pod uslovom da prodju kompletne pripreme i selekciju.Želimo da damo šansu svima koji žele da uče i napreduju. Čak i one devojke koje ne budu ušle u tim za ekspediciju, tokom selekcije dobiće besplatno zimski i letnji tečaj, što će im pomoći u budućoj planinarskoj karijeri.Za vreme uspona sam primetio da su sve u dosta dobroj kondiciji i veoma motivisane.Mada sam kasnije čuo da se neke još oporavljaju od upale mišića:-)

Šatori se postavljaju po mraku.Jedino ih je hladan vetar malo ometao ali su se brzo snašle u tim uslovima.Uz svetlost čeonih lampi i uz pomoć iskusnijih planinarki nekako su se sve smestile i krenule sa topljenjem snega neophodnog za pripemu tople supe i večere. Pre toga Priroda nas je častila sa jednim od najlepših zalazaka sunca kojima sam ja do sada prisustvoao u našim planinama. Noć je bila mirna, a temperatura oko    – 5 stepeni Celzijusa.Sledeće jutro ustajanje po mraku u 4.00h. Hteli smo da vidimo koliko im je potrebno vremena od ustajanja pa preko pripreme doručka, oblačenja , pakovanja šatora i na kraju do pakovanja ranca i polaska na uspon.”Samo” 2h :-)        To su stvari koje se uče i koje se samo kroz vežbu i timski rad mogu poboljšati.

Nakon toga krenule su na uspon na Trem gde su izašle negde oko 9h.Vreme je bilo sunčano i bez vetra. Posle Trema nastavile su još neko vreme grebenom gde su napravile pauzu.Povratak ponovo preko Trema, pa onda nazad prema Bojaninim vodama. Sve u svemu odličan početak. Lagano zagrevanje za ono šta ih čeka.Već naredni vikend na Musali (2925m) krećemo sa tehnikama upotrebe dereza i cepina, da bi za vikend 17-19.01 počeli sa tehnikama penjanja uz uže i spuštanja (absail).

Kondiciono svaki sledeći vikend će biti sve teži i teži.Odustanite na vremeJ

Nagla promena vremena na Himalajima donosi neke nepredvidjene okolnosti kada je potrebno brzo i efikasno reagovati kako bi se spasio tuđi život. Ako tada odustanete onda zbog vaše malodušnosti može neko i da strada. Zato je bolje odustati sada nego kada dodjete na pola puta.Mislite o tome…

Život je lep!

Dragan Jaćimović
Extreme Summit Team

 

 

 

 


 

 

 

Komentari:

  • Fantastičan sajt, bio bih veoma srećan da se predstavite nekom kratkom pričom na verovatno najjačem turističkom blogu u Srbiji, ovde http://www.tt-group.net/video/ jer vaše avanture zaslužuju pažnju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>