11 Sep

posted by:

Jacim

0

Komentara

Svečano otvoren „Planinarski put dr. Jovo Elčić“

Povodom prve godišnjice smrti dr. Jove Elčića, 07. i 08. septembra 2013. godine svečano je otvoren planinarski put koji u znak sjećanja i poštovanja nosi njegovo ime. Put vodi na tri poznate BiH planine: Treskavicu – vrh Veliki Treskač 1969 m/nv,  Leliju – vrh Velika Lelija 2032 m/nv i Zelengoru – vrh Bregoč 2014 m/nv. Uz prisustvo više od 80 planinara iz BiH i regije pohod je izveden po lijepom i sunčanom vremenu. Na sva tri vrha evocirano je sjećanje na Jovu, gdje je rečeno da smo njegovom smrću izgubili prijatelja, velikog zaljubljenika planina, čovjeka kojeg je krasila iskrenost i skromnost. Uspomena na Jovu će trajati kroz priče budućim generacijama planinara. Pohod su organizovali prijatelji – planinari  pokojnog dr. Jove Elčića.

Dr Jovo Elčić (1976-2012.) ljubav prema planini stiče već u rano djetinjstvo odlascima na planine oko Sarajeva. Tokom studija na Medicinskom fakultetu u Foči zajedno sa kolegicom a kasnije životnom saputnicom dr. Bobanom Petrović samostalno započinju da istražuju planine u okolini Foče – Zelengoru, Maglić, Volujak…

Nakon završenih studija Jovo i Bobana u kratkom perodu su pristupili na skoro sve značajne vrhove u Bosni i Hercegovini, Crne Gore i Hrvatske. Nakon uspona na Olimp u Grčkoj (2007.) i Triglav u Sloveniji (2008.) te nekoliko vrhova visokih od 3000-3700 m/nv u Nevadi (USA) privlači ih odlazak  u Svjetska velegorja. Godine 2009. odlaze na ekspediciju u Himalaje (Nepal) i uspješno pristupaju na vrh Mera Peak 6476 m/nv. Godine 2011. učestvuju u ekspediciji na Ande (Argentina) gdje takođe uspješno pristupaju na vrh Aconcagua 6962 m/nv, najviši vrh Anda ujedno i južne i sjeverne Amerike. Oba uspona su značajni za visokogorstvo u BiH (Bobana drži visinski rekord za žene).

Dr. Jovo Elčić bio je član tima „Extreme Summit team“ Beograd. Posljednjih nekoliko godina Jovo i Bobana zajedno sa nekoliko svojih prijatelja intezivno i marljivo su radili na markiranju i uređenju planinarskih puteva na Leliji, Zelengori i Treskavici. Upravo ovi putevi koje su markirali čine okosnicu „Planinarskog puta dr. Jovo Elčić“.

Sarajevo, 09. septembar 2013. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>