TRAĆIŠ LI SVOJE VREME NA POGREŠNE POSLOVE?

DOBIH! PROČITAH! ODUŠEVIH SE!

 

Draga Snežana,

Pročitala sam Vašu knjigu „Kako do posla“. Pre nego što Vam prenesem svoje utiske želela bih da Vam ispričam kako je izgledao moj put do nje.

Dakle, srela sam Vas jesenas na Sajmu zapošljavanja u Novom Sadu. Prelistala sam Vašu knjigu i na prvi pogled mi se učinilo da može biti korisna. Dvoumila sam se da li da je kupim ili ne, ali na kraju ipak nisam i to zbog nedostatka novca u tom trenutku. Pomislila sam da ću je priuštiti sebi drugom prilikom kada naletim na nju.

Nekoliko meseci nakon toga Infostud je raspisao nagradni konkurs na temu „Idealan poslodavac“. Dakle trebalo je dati kreativan odgovor na pitanje „Kako zamišljate idealnog poslodavca“. S obzirom da sam radila za poslodavca kakvog, ubeđena sam, ovaj svet još nije video, rešila sam da napišem tekst na zadatu temu i pošaljem ga na konkurs. 

Nagrade koje su sledovale za učesnike su iPhone i tako neke tehničke stvarčice kojima ja nisam naklonjena, i knjige – kojih mi nikada nije dosta, a među njima i Vaša. 

Rekoh sebi: „Sad ćeš napisati tekst i dobiti neku od knjiga!“. Čvrsto sam odlučila da tako bude. I tako se i desilo! 

Napisala sam tekst po sopstvenom nahođenju, na zadatu temu, ali obrnuto: kako NE treba da izgleda idealan poslodavac, navodeći pritom najupečatljivije scene koje sam doživela od strane svog dugogodišnjeg poslodavca.

I eto. Infostud me nagradio Vašom knjigom!

DOBIH! PROČITAH! ODUŠEVIH SE!
POBEDA

Čim sam počela da čitam knjigu ustanovila sam da je dobar deo teksta zasnovan na teoriji Zakona privlačenja (koji i sama već godinu i po dana testiram). Ja sam jedna od onih koji veruju u ovu teoriju. Pa zahvaljujući tome sam i dobila Vašu knjigu!

Knjiga je prepuna veoma korisnih saveta, a znam da su korisni jer ih i sama primenjujem. Postoje saveti koje još uvek nisam isprobala, ali verujem da će i oni doći na red, te da ću vam biti zahvalna!

Dopada mi se što ste sve priče potkrepili argumentima i primerima i iskustvima koji su se desili baš Vama ili pak nekim drugim ljudima iz vašeg okruženja.

Mislim da bi bila prava sreća kada bi svi ljudi na ovom svetu radili ono što vole i u čemu su dobri, da bi svet tada bio još lepše mesto za život. Mislim da se stvari dešavaju upravo onda kada mi to odlučimo. Svojom voljom ih prizivamo!

Imam čitavu listu čekanja na kojoj su moji prijatelji i rodbina koji žele da pročitaju Vašu knjigu. Verujem da je mnogima pomogla i da će mnogima pomoći.

Što se moje situacije vezane za posao tiče, trenutno želim da budem freelancer i mnogi saveti koje ste naveli mogu se primeniti i ovakvoj vrsti posla. Razmišljam o pokretanju sopstvenog biznisa, ali se još uvek tražim u različitim poslovima i sferama… Ali, neki znak pored puta će se već ukazati i nešto lepo se desiti, u to uopšte ne sumnjam!

Želela bih da podelim sa Vama priču mog najboljeg prijatelja, a vezana je za posao. Ukoliko budete štampali drugo izdanje Vaše knjige budite slobodni da ovom pričom dopunite sadržaj.

ISPLATI SE RADITI ONO ŠTO VOLIŠ

MA KOLIKO TO NESTVARNO DELOVALO NA SAMOM POČETKU

Dakle, momak je završio Ekonomski fakultet, ali nikada sebe nije pronalazio u ekonomiji. Dobio je posao pripravnika u Poreskoj upravi i radio na tom mestu godinu dana. Pored izuzetno loših međuljudskih odnosa kojima je svedočio i čija je bio žrtva, posao mu se nimalo nije dopadao. Svaki dan je za njega bio mučenje u pravom smislu te reči. Nakon godinu dana ponuđen mu je ugovor za stalno. Radeći u državnoj firmi posao koji ne voli (iako mu je plata bila redovna) shvatio je da će biti srećan u životu samo i jedino ukoliko bude radio ono što voli. Nije potpisao ugovor za stalno. Niko ga nije razumeo, svi su ga osuđivali. Svi osim nas nekoliko prijatelja koji ni sami nismo bili srećni sa svojim poslovima.

ODVRATAN POSAO

Oduvek je bio talentovan za pisanje, za jezike, voleo geografiju, putovanja, umetnost. Odlučio je da ponudi svoje usluge pisanja turističkim časopisima i uspelo mu je. Počeo je da piše članke za nekoliko domaćih i nekoliko časopisa iz regiona. Onda je otvorio profil na platformi Elance i počeo da dobija poslove pisanja članaka od strane različitih poslodavaca iz raznih krajeva sveta. Svaki posao koji je dobio na Elance-u terao ga je da uči da radi u nekom novom programu: u Corelu, zatim Photoshopu, u jednom trenutku je otvorio svoj blog, naučio da radi u WordPressu, da pravi i edituje audio i video zapise. Malo po malo, počeo je da se bavi i Social Media Marketingom i to sa velikim uspehom. Pored toga što su poslodavci izuzetno zadovoljni njegovim radom, učinkom i doprinosom njihovom poslovanju, on je prezadovoljan zaradom koju ostvaruje… A ona je i više nego odlična s obzirom da je kao iskusni freelancer sa dobrom reputacijom u mogućnosti da naplaćuje 1h svog rada 30$. Pa vi vidite!

Sada radi svega nekoliko sati dnevno, vodi svoj blog kojim je objedinio sve svoje ljubavi – piše o nezavisnim i slobodnim avanturistima, putovanjima, nezavisnim umetnicima, muzičarima i ima mnooogo slobodnog vremena za putovanja i druženja…i mnogo novca. 

Eto. Toliko od mene.

Želim Vam uspeh u svemu što započnete u svom životu!

Veliki pozdrav,

Maja